Beeldende Kunst

BEELDEN

AQUARELLEN

      

Zie voor meer aquarellen:Werk 1

OLIEVERFSCHILDERIJEN

CARTOONS

Voor meer cartoons zie de website van de VOIC ( Verenigde Oostindische Inkt Compagnie)

VOIC

    

Zie voor meer cartoons:Werk 2

 

 

STRIPBOEKEN

Deze stripboeken zijn digitaal te lezen op computer, tablet of smartphone.
Ze zijn te bestellen bij de digitale stripboekhandel Stripwinkel.nl

                                                    Stripwinkel

Kleine beschouwing over Ton Meijers “Meneer Zeewater en zijn klas”

 

Door: Kees van Oers

Ik ken het werk van Ton al heel erg lang en er zijn veel constanten in aan te wijzen: vaak absurdistisch, kritisch en tegelijk humoristisch, afwisselend karikaturaal en gevoelig, met een verrassende veelzijdigheid aan uitdrukkingsmiddelen: tekenen, schilderen, proza, poëzie, toneel, cabaret, cartoons… Zoveel verschillende manieren dat ik er vast wat ben vergeten.

Een van die manieren is het stripverhaal.
De fraai getekende maatschappijkritische “buismuizen” in zwart-wit uit de zestiger jaren was daarvan een vroeg en inmiddels helaas vergeten geslaagd voorbeeld.

In Meneer Zeewater komen voor mij vele elementen uit zijn werk terug. Ik noem er een aantal: zijn inlevingsvermogen vanuit zijn eigen ervaringen als docent Nederlands in de voor velen meer duistere kanten van het leraarschap, toegespitst op deze tijd; zijn niet aflatende ergernis over zijn ervaringen met het kerkelijk geloof; zijn scherpe waarneming van hoe velen doelloos door het leven gaan en daarbij op een kwade dag tot zelfinzicht komen met voorspelbare gevolgen; zijn gevoeligheid voor de impact van nachtmerries.

De manier waarop Ton mensen weergeeft in zijn verhalend of cartoonachtig tekenwerk zijn stilistisch zo kenmerkend dat je die onmiddellijk als van zijn hand herkent. Dat zal iedereen die Zeewater inkijkt met mij eens zijn. Die stijl roept meteen gevoelens van vervreemding en pijn op.

 

Dat Ton een geweldig aquarellist is zie je beslist ook terug in de manier waarop zijn tekeningen zijn ingekleurd. Ik vind ze daarin buitengewoon fraai, mooi.

Het verhaal zelf lijkt allereerst ontleend aan Tons kleine roman: “Tegelaar ” uit 1986, die ook het ‘verval’ van een docent beschrijft met als slot een ‘bevrijdend’ wegvliegen uit het raam van zijn klaslokaal. De oplossing die hij nu in Zeewater kiest is minstens zo fraai en ontroerend en passend voor de beeldtaal. De beangstigende manier waarop de ordeproblemen zijn geschetst zijn komen bij mij als oud-docent hard binnen.

Ik kan iedereen aanraden dit stripverhaal te downloaden en dat zal je na het bovenstaande niet verwonderen.

Kees van Oers

GEPUBLICEERD WERK:

De Buismuizen uitgegeven bij SKF Groningen

De Ratelaar uitgegeven bij Stichting Regenboog.

Twee passen na gisteren uitgegeven bij Holmsterland SKF

De avonturen van Bommetje Wat                                                                   geproduceerd door John Croezen: John Croezen

Nog te koop bij het GRID Groningen
GRID

OPDRACHTEN

Paul Gellings
Gepubliceerd in Schrijversportretten
De Bezige Bij
In opdracht van Het Letterkundig Museum

Muurschildering voor Camping Collegats in La Pobla de Segur, Catalonië.

Camping Collegats

 Het Huis van Kat en Muis een samenwerkingsproject van

VOIC ( Verenigde Oostindische Inkt Compagnie) en het GRID ( Grafisch Museum Groningen) in 2016. Ton Meijer maakte de twee prenten in de kelder.

GRID

 

Nieuwe ouders voor Nilo

VOIC( Verenigde Oostindische Inkt Compagnie) en het GRID(Grafisch Museum Groningen)  in 2018. Ton Meijer maakte deze prent voor het boek

Een gedeelte uit de bijdrage voor het jubileumboek van Scholengemeenschap Kamerling Onnes

 

 

Een flyer voor de voorstelling “Kalverliefde”
van Stichting Metafora

 

Zuster Albert

Enkele bladzijden uit een Stripboek